Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny barszczyk czerwony

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas buraczany
mięso wieprzowe 50-80 dag
cienka kiełbasa 50 dag
włoszczyzna 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
olej 2 łyżki
sól do smaku
śmietana słodka 100-150 ml
chrzan świeży 1 korzeń mały
sok z cytryny 2-3 łyżeczki
jaja 5-8 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocny barszczyk czerwony

Do garnka przekładamy oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę, mięso, przyprawy. Zalewamy je wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie dodajemy do wywaru podsmażoną na patelni kiełbaskę i pokrojony chrzan oraz czosnek. Mięso wyjmujemy, kroimy w kostkę i ponownie przekładamy do wywaru. Wcześniej kroimy kiełbaskę w kostkę lub plasterki. Następnie do zupy dodajemy zakwas buraczany i sok z cytryny, ew. ocet. Pod koniec gotowania barszcz zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowane wcześniej na twardo i pokrojone w kostkę lub ćwiartki jajka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 05.02.2014 07:53
bardzo fajny
IKrakowianka 30.08.2013 20:43
apetycznie wygląda
Iwusia 11.04.2013 23:16
bardzo smaczny barszczyk - składniki mówią same za siebie :)
Katarzyna/kate1980 03.04.2013 20:52
to musi świetnie smakować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak