Wielkanocne placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ziemniaki młode

    600 g
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    5 łyżek
  • serek kremowy

    100 g (chrzanowy)
  • Chrzan śmietankowy Smak

    1 łyżka
  • sos

    2 łyżki (mojonezowy z chrzanem)
  • sól i pieprz

Farsz

  • łopatka wieprzowa

    50 g
  • karkówka wieprzowa

    50 g
  • boczek surowy

    50 g
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • Majeranek suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, ser, chrzan, sos i mąkę, rozprowadzamy na jednolitą masę.

Mięso mielimy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy małe kotleciki.

Olej rozgrzewamy, układamy przy pomocy łyżki, placki (1 pełna, rozsmarowana), na nią układamy mięso, zalewamy startymi ziemiankami (1 łyżka).

Smażymy na rumiano z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 23.03.2016 14:09
One to dopiero muszą smakować!!!
AZgotuj 23.03.2016 13:07
Pyszne! Z chrzanem jeszcze nie próbowałam .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat