Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne kurczaczki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
mąka 1,5 szklanki
drożdże instant 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
margaryna 10 dag
cukier 2 łyżki

Porada

Do ozdoby użyłam migdały w całości i perełki cukierkowe lub inne do zrobienia oczek

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne kurczaczki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże w proszku. Wymieszać. Dodać lekko podgrzane mleko, jajko i letnią, roztopioną margarynę. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
Krok 1 - Wielkanocne kurczaczki foto
2
Po ok. 20 minutach wyciągnąć ciasto z miski i podzielić na ok. 14-16 części. Każdą część rozwałkować na dłuższy wałek, a następnie zwinąć go w węzeł.
Krok 2 - Wielkanocne kurczaczki foto
3
Na jednym końcu należy zrobić okrągłą główkę, drugą końcówkę przecinamy na pół, formułując ogonek.
Krok 3 - Wielkanocne kurczaczki foto
4
Na główce robimy migdałami (w całości) dzióbki, oczka dorabiamy po upieczeniu. Piec należy 20 minut w 180 st. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Krok 4 - Wielkanocne kurczaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak