Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 650 g
świeżych drożdży 50 g
mleko 250 ml
jajko 2 szt
margaryny 80 g
cukru pudru 50 g
szczypta soli
miąższ z laski wanilii
bakali np.suszonej żurawiny,śliwki,rodzynek 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10
minut.
Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone
w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na
babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć
ciasto. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie
wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C.
Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.

Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 10.04.2015 07:23
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak