Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10
minut.
Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone
w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na
babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć
ciasto. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie
wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C.
Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.
Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.