Wielkanoc: Pieczona cielęcina podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Wielkanoc: Pieczona cielęcina podana z sałatką z jajka, szczypiorku i chrzanu

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec cielęcy

    800 g
  • marynata

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • miód pszczeli

    2 łyżki
  • suszone owoce

    100 g
  • sól czosnkowa Prymat

  • Sałatka:

  • jaja na twardo

    4 szt
  • szczypiorek

    kilka gałązek
  • majonez light

    1 łyżka
  • sól

  • pieprz ziołowy XXL

  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • szalotka

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte, oczyszczone i osuszone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie zamarynować w oleju, miodzie i przyprawach, a następnie obłożyć suszonymi owocami, np. figami, żurawiną, jabłkami, morelami. Naczynie przykryć i odstawić do lodówki na około 8 godzin. Tak przygotowaną cielęcinę piec przez około godzinę w temperaturze 180°C.
Przygotować sałatkę jajeczną, łącząc wszystkie pokrojone składniki i doprawiając do smaku.
Gotową cielęcinę wyjąć z piekarnika i pokroić w plastry. Serwować z suszonymi owocami i sałatką jajeczną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

16.02.2015 12:56
Jak ja dawno nie jadłam cielęciny.............

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat