Wielkanoc: Ozorek cielęcy z chrzanem i młodymi buraczkami

Wielkanoc: Ozorek cielęcy z chrzanem i młodymi buraczkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ozorki cielęce

    4 szt. (surowe)
  • buraczki

    12 szt.
  • chrzan

    1 korzeń
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • seler

    1/2 szt.
  • liść laurowy

    3 szt.
  • ziele angielskie

    6 ziaren
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

    4 łyżki
  • pieprz kolorowy ziarnisty

    1 łyżka
  • woda mineralna

    1/2 l (niegazowana)
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • trybula

    4 gałązki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować solankę: 0,5 litra wody zagotować z 4 łyżkami soli morskiej, listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i łyżką kolorowego pieprzu, gotować 6 minut, a następnie schłodzić do temperatury pokojowej. Ozorki cielęce umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do plastikowego pojemnika, zalać wcześniej przygotowaną solanką, zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na cztery dni. Ozorki wyjąć z solanki, opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z wody i warzyw ugotować wywar, po zagotowaniu zmniejszyć ogień, dodać ozorki cielęce, przykryć garnek i gotować przez godzinę. Ozorki wyjąć z wywaru i obrać ze skórki.
Buraczki ugotować do miękkości i obrać. Ozorki pokroić w cienkie plastry, wraz z buraczkami ułożyć na półmisku. Udekorować świeżo tartym chrzanem, śmietaną i gałązkami trybuli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

26.12.2015 23:12
doskonałe połączenie

Internetowa Kuchnia

25.03.2015 09:19
Świetnie wygląda :)

miodunka

24.03.2015 18:05
wygląda przepysznie tylko to mięsko odstrasza!!!

erym

24.03.2015 15:51
o matko jak tu pieknie, arcydzielo kulinarne!

Wiktoria29

24.03.2015 15:40
podane jak dzieło sztuki na talerzu, świetna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat