Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek Kajmakowy
Mazurek kajmakowy z morelami to
- smaczny i wspaniale wyglądający deser
- plastyczne ciasto umożliwia uformowanie go w oryginalne kształty
- ciekawa propozycja ciasta na Wielkanoc (i nie tylko!)
Kroki postępowania
Przygotuj 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej: krówkowej lub słodzonego mleka skondensowanego.
W przypadku skondensowanego słodzonego mleka niegotowanego, puszkę z mlekiem należy wstawić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier i posiekane masło. Rozcierać i gnieść przez kilka minut, następnie dodać żółtka i 2 łyżki zimnej wody.
Ugniatać, aż powstanie bardzo plastyczne ciasto. Uformować kulę, zafoliować i włożyć do lodówki na godzinę.
Wyciąć duży prostokąt z papieru do pieczenia, rozwałkować na nim ciasto.
Od dna blaszki (30cm x 21cm) odrysować nożykiem prostokąt (ciasto jest bardzo plastyczne, braki po bokach, można dolepić odciętym ciastem).
Resztę ciasta wykorzystać do ozdoby mazurka. Ciasto nakłuć widelcem przełożyć na blachę do pieczenia lub wsadzić do blaszki.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ciasto około 20 minut, aż się zarumieni.
Masę kajmakową rozsmarować na mazurku. Można ją wcześniej delikatnie podgrzać na wolnym ogniu, aby była bardziej płynna.
Udekorować morelami i płatkami migdałowymi.
Smacznego! :)