Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wereszczaka w wersji warszawskiej

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała 1 kg
słonina 10 dkg
cebula 3-4 szt
ocet winny do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
mąka pszenna 1 łyżka
masło 10 g
piwo jasne pełne ml
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wereszczaka w wersji warszawskiej

Wytopić słoninkę.

Trochę tłuszczu odlać i zostawić do zrobienia zasmażki, na reszcie zeszklić cebulę. Kiełbasę podlać piwem oraz szklanką wody. Posolić i gotować 10-15 minut.

Dolać połowę wywaru do cebuli a potem udusić cebulę do miękkości. Zmiksować. Z utopionej słoniny z dodatkiem masła przygotować zasmażkę. Rozprowadzić zasmażkę zimnym wywarem spod kiełbasy (ilość według uznania, w zależności od tego, jak gęsty sos lubimy) a następnie wlać do zmiksowanej cebuli.

Zagotować i dołożyć kiełbasę. Doprawić do smaku, octem, cukrem, solą, pieprzem i pogotować razem kilka minut (mieszać, aby się nie przypaliło). Podawać np. z pieczywem. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 20.12.2013 11:37
muszę spróbować
Janina 18.11.2013 16:22
Ciekawa potrawa, bogaty jej skład ;)
Anna169Hosz 24.10.2013 17:44
To tradycyjne danie staropolskie, podobno jeszcze z czasów króla Sasa :)
gosia561 24.10.2013 14:00
ciekawa potrawa
Paolcia 24.10.2013 11:51
mmm pyszności :)
aniagdz 24.10.2013 11:15
widzę taki przepis pierwszy raz, nowość dla mnie:)+++

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak