Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso wieprzowe bez kości
1 kg -
cebula
2 sztuki -
marchew
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
papryka żółta
1 sztuka -
papryka zielona
1 sztuka -
ziemniaki
3-4 sztuki -
pomidory krojone z puszki
1 puszka -
Papryka słodka mielona Prymat
-
sól i pieprz
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
Ziele angielskie całe Prymat
-
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat
-
Majeranek suszony Prymat
-
koncentrat pomidorowy
2 łyżeczki -
olej rzepakowy
do smażenia
Przepis i sposób przygotowania WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA
2/ Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i pomidorami z puszki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju. Zupę dla gęstości można również zaprawić mąką kukurydzianą.
Komentarze (3)
Nie masz konta? Zarejestruj się