WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe bez kości

    1 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • papryka żółta

    1 sztuka
  • papryka zielona

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3-4 sztuki
  • pomidory krojone z puszki

    1 puszka
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • sól i pieprz

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

  • Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Mięso umyć i osuszyć, pokroić w kostkę i oprószyć solidnie przyprawą do mięsa, pieprzem i solą. Odstawić na co najmniej dwie godziny – żeby smaki się przegryzły. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć lekko na smalcu. Następnie dodać doprawione mięso i smażyć aż lekko się zarumieni. Podsmażone mięso z cebulą przełożyć do garnka i zalać wodą (około 1-1,5 litra), dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusić pod przykryciem aż mięso będzie miękkie.

2/ Papryki umyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie smalcu lub oleju. Można też upiec w piekarniku. Dodać do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę i pomidorami z puszki. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać koncentrat pomidorowy, majeranek, papryki w proszku. Całość doprawić solidnie przyprawami. Na koniec można zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i 1,5 łyżki oleju. Zupę dla gęstości można również zaprawić mąką kukurydzianą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 24.03.2015 14:37
bardzo smacznie wygląda
Ewelina1991 24.03.2015 08:08
uwielbiam tą zupę ;)
Róża1 23.03.2015 22:43
taką bardzo lubię :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat