Wegetariańskie leczo

Wegetariańskie leczo

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    3 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    2 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • pomidory

    5 sztuk
  • cukinia

    4 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • papryka czerwona

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wegetariańskie leczo foto
Cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra, czosnek obieramy i drobno siekamy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Papryczkę chili drobno siekamy.
Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Cukinie dokładne myjemy, obieramy „w paski” i kroimy w kostkę.
Do garnka wlewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, mieszamy, dodajemy sól i pieprz i smażymy, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli.
Krok 2 - Wegetariańskie leczo foto
Wtedy dorzucamy paprykę i papryczkę chili, dosypujemy też słodką paprykę w proszku. Mieszamy i po 2 minutach dorzucamy pomidory. Całość dokładnie mieszamy, i gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Krok 3 - Wegetariańskie leczo foto
Dorzucamy cukinię, mieszamy, przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut. Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Wegetariańskie leczo foto
Podajemy z pieczywem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tessinka 04.08.2012 22:09
Ale kolorowo :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat