Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika

5.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wege burger z soczewicy to znakomita alternatywa dla klasycznych burgerów z mięsa. Wypróbuj przepis na ten wegetariański przysmak. 

Składniki:

soczewica namoczona 200 gramów
natka pietruszki do smaku
pestki słonecznika 20 gramów
cebula cukrowa 1 sztuka
sałata masłowa 8 listków
kiełki słonecznika do dekoracji
pomidor malinowy 1 sztuka
bułki pełnoziarniste 4 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 4 łyżki
Musztarda Bardzo ostra Prymat 40 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
krem chrzanowy Smak 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika

Z tego przepisu dowiesz się krok po kroku jak przygotować wegetariański burger z soczewicy, cebulki, słonecznika oraz musztardy i bułki tartej. Z podanych składników wyjdą 4 pyszne wege burgery, w sam raz na rodzinną kolację, obiad lub przekąskę.  

Jak zrobić wegetariański burger z soczewicy?

1
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 1 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
2
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 2 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
3
Na patelni, na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. W misce rozdrabniamy ugotowaną i wystudzoną soczewicę, dodajemy cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, nasiona słonecznika, musztardę, sól i pieprz do smaku oraz bułkę tartą. Formułujemy z masy burgery.
Krok 3 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
4
Na rozgrzanej patelni kładziemy burgery i obsmażamy na złoty kolor.
Krok 4 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
5
W piekarniku podgrzewamy bułki. Gotowe przecinamy na połówki i na spodzie układamy farsz: po dwa liście sałaty, kotlet z soczewicy, pomidor i kiełki. Wierzch smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy kiełkami słonecznika.
Krok 5 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto

Wege burger z soczewicy to tylko jedna z wielu opcji na bezmięsnego burgera dostępnych w DoradcySmaku. 

Zobacz także jak przygotować: 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Helena63 25.08.2014 11:04
Wygląda smakowicie.Jestem ciekawa jak smakuje.
iziona 02.08.2014 07:24
Kocham mięso, ale takim też bym nie pogardziła

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak