Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika

Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • soczewica namoczona

    200 g
  • natka pietruszki

  • pestki słonecznika

    20 g
  • cebula cukrowa

    1 szt.
  • sałata masłowa

    8 listków
  • kiełki słonecznika

    do dekoracji
  • pomidor malinowy

    1 szt.
  • bułki pełnoziarniste

    4 szt.
  • bułka tarta

  • masło

    4 łyżki
  • musztarda rosyjska

    40 g
  • sól morska

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • krem chrzanowy Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 3 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
Na patelni, na maśle szklimy pokrojoną w kostkę cebulkę. W misce rozdrabniamy ugotowaną i wystudzoną soczewicę, dodajemy cebulkę, posiekaną natkę pietruszki, nasiona słonecznika, musztardę, sól i pieprz do smaku oraz bułkę tartą. Formułujemy z masy burgery.
Krok 4 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
Na rozgrzanej patelni kładziemy burgery i obsmażamy na złoty kolor.
Krok 5 - Wegetariański burger z soczewicą i pestkami słonecznika foto
W piekarniku podgrzewamy bułki. Gotowe przecinamy na połówki i na spodzie układamy farsz: po dwa liście sałaty, kotlet z soczewicy, pomidor i kiełki. Wierzch smarujemy kremem chrzanowym i posypujemy kiełkami słonecznika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Helena63

25.08.2014 11:04
Wygląda smakowicie.Jestem ciekawa jak smakuje.

iziona

02.08.2014 07:24
Kocham mięso, ale takim też bym nie pogardziła

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat