Burgery z grillowanym serem halloumi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu bezmięsna wersja burgerów z grillowanym serem halloumi, warzywami oraz delikatnym sosem z awokado i natki pietruszki. Gorąco polecam! :

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • bułka do hamburgerów

    2 sztuki
  • ser halloumi

    200 gramów
  • pomidor malinowy

    1 sztuka
  • roszponka

    1 garść
  • szalotka

    1 sztuka
  • korniszony

    50 gramów

Sos z awokado:

  • awokado

    1 sztuka
  • świeża natka pietruszki

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • majonez

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • musztarda

    1 łyżeczka
  • ksylitol

    0,5 łyżeczki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Obrane, pozbawione pestki awokado przekładamy do blendera, dodajemy majonez, musztardę, pietruszkę, czosnek, sok z cytryny oraz ksylitol i miksujemy do dobrego połączenia wszystkich składników. Powstały sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 2. Ser halloumi dzielimy na pół i grillujemy na delikatnie wysmarowanej olejem patelni grillowej. Bułki hamburgerowe przekrajamy na pół i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce lub 2 minuty w nagrzanym piekarniku. Spód ciepłej bułki smarujemy sosem z awokado i układamy na nim roszponkę, grillowany ser, plastry pomidora, szalotki i ogóreczków. Wszystko przykrywamy drugą połową bułki i gotowe! :)

Futka
Do burgerów możemy włożyć także inne ulubione warzywa np. paprykę. Jeśli lubimy ostrzejsze wersje kanapek to dodajmy do sosu papryczkę chilli.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat