Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański barszcz czerwony
Co sprawia, że barszcz czerwony wegetariański jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim prostota. Buraki, wywar, kwasek i kilka przypraw – więcej nie trzeba, by zupa smakowała genialnie. Taki barszczyk też doskonale rozgrzewa. Nie ma nic lepszego w jesienny lub zimowy dzień niż kubek ciepłego barszczu ze sprawdzonego przepisu.
Jak przygotować barszcz czerwony wegetariański?
Buraki obieram ze skórki i kroję w duże kawałki. Przygotowuję wywar warzywny, warzywno-grzybowy lub drobiowy (w wersji niewegetariańskiej). Wrzucam buraki do gotującego się wywaru i gotuję około 40 minut, aż buraki zmiękną.
Wyjmuję buraki z barszczu (można je wykorzystać do ćwikły, badź sałatek z ugotowanych buraków), barszcz doprawiam do smaku kwaskiem cytrynowym i cukrem. Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz roztarty w dłoniach majeranek. Mieszam i zostawiam do lekkiego przestudzenia. Wtedy lepiej można ocenić smak barszczu i doprawić do smaku.
Doprawionego barszczu już nie gotuję, gdyż straci swój piękny kolor i stanie się rdzawo-czerwony. Podgrzewam barszcz i gorący podaję z uszkami na talerzu lub w szklankach bądź bulionetkach do krokietów albo pasztecików.