Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Wegetariański barszcz czerwony

4.3
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Barszcz czerwony wegetariański to świetna opcja dla osób, które nie jedzą na co dzień mięsa. Wywar warzywny sprawia, że zupa jest równie pyszna i pożywna. Nie trzeba wielu składników, by stworzyć doskonałe danie – idealne zarówno na co dzień, jak i podczas świąt. 

Składniki:

buraki ćwikłowe
1 kg
wywar warzywny
2 l.
Kwas cytrynowy Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cukier
do smaku
majeranek
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ząbek czosnku
1

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariański barszcz czerwony

Co sprawia, że barszcz czerwony wegetariański jest tak wyjątkowy? Przede wszystkim prostota. Buraki, wywar, kwasek i kilka przypraw – więcej nie trzeba, by zupa smakowała genialnie. Taki barszczyk też doskonale rozgrzewa. Nie ma nic lepszego w jesienny lub zimowy dzień niż kubek ciepłego barszczu ze sprawdzonego przepisu. 

Jak przygotować barszcz czerwony wegetariański?

1

Buraki obieram ze skórki i kroję w duże kawałki. Przygotowuję wywar warzywny, warzywno-grzybowy lub drobiowy (w wersji niewegetariańskiej). Wrzucam buraki do gotującego się wywaru i gotuję około 40 minut, aż buraki zmiękną.

2

Wyjmuję buraki z barszczu (można je wykorzystać do ćwikły, badź sałatek z ugotowanych buraków), barszcz doprawiam do smaku kwaskiem cytrynowym i cukrem. Dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz roztarty w dłoniach majeranek. Mieszam i zostawiam do lekkiego przestudzenia. Wtedy lepiej można ocenić smak barszczu i doprawić do smaku.

3

Doprawionego barszczu już nie gotuję, gdyż straci swój piękny kolor i stanie się rdzawo-czerwony. Podgrzewam barszcz i gorący podaję z uszkami na talerzu lub w szklankach bądź bulionetkach do krokietów albo pasztecików.

Czy barszcz czerwony wegetariański to jedyna zupa dla osób unikających mięsnych posiłków? Absolutnie nie! Sprawdźcie pozostałe wege barszcze, które mogą przypaść Wam do gustu: barszcz czerwony z grzybami, barszcz czerwony z ziemniakami i barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 08.02.2013 13:17
Bulion jest warzywny, przygotowany przeze mnie. Tłuszcz na wierzchu to dodatek oliwy z oliwek. Lubię ją dodawać do swojej porcji barszczu.
Kapeć 02.10.2022 16:28
ooo, to jest genialny pomysł, dziękuję!
Jodaj 08.02.2013 12:36
pyszny barszczyk :)
SmacznaPyza 28.12.2012 18:39
te przyprawy na wierzchu wyglądają jakby pływały w tłuszczu..... czyżby bulion z kostki i to nie warzywny?
ziutula
ziutula 23.05.2012 17:53
dla mnie dobry do pasztecików i krokietów...
DanutaS 21.02.2012 10:15
uwielbiam czerwony barszcz
sunnymood 02.01.2012 12:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak