Ali

Wege gołąbki - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta włoska

  • ryż

    150 gram
  • soczewica

    150 gram
  • ciecierzyca

    2 garście
  • pieczarki

    100 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek i gotując stopniowo zdejmujemy z niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie.
Gotujemy ciecierzycę, soczewicę i ryż. Ciecierzyca wymaga dłuższego gotowania więc ją gotujemy osobno. Soczewicę i ryż możemy gotować razem. Cebulę siekamy w kosteczkę i szklimy na oleju. Dorzucamy do niej pokrojone w półplasteki pieczarki i dusimy kilka chwil. Po wystudzeniu mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pieprz i sól. Jeśli masa wyda nam się zbyt sucha możemy dodać odrobinę oliwy. Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty i ciasno układamy gołąbki. Podlewamy je wodą lub rozrzedzonym przecierem pomidorowym.
Pieczemy przez godzinę w 160 stopniach.
Ali
Podajemy z sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 18.09.2014 16:12
super wersja :)
w mojej kuchni 14.09.2014 14:29
na takie jedzonko to chętnie się piszę..
AnnieB 14.09.2014 11:38
Bardzo fajne :)
Konczi 14.09.2014 08:54
rewelacyjne ! Poproszę jednego :)
Czyki 14.09.2014 08:33
Bardzo mi się podoba Twoje danie :)
IKrakowianka 13.09.2014 23:19
super przepis
Pietruszka 13.09.2014 22:27
wyglądają przepysznie
Jusiaa 13.09.2014 22:24
Bogate te gołąbki- podobają mi się :)
IZABELA29 13.09.2014 21:55
cudownie pysznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat