Wegańskie pampuchy-kluski parowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    500 g
  • mąka kukurydziana

    30 g
  • mąka ziemniaczana

    10 g
  • drożdże

    30 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda

    200 g
  • margaryna

  • cukier

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wyłożyć do miski i wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość ok. 2 cm i wykrawać np. szklanką czy literatką krążki. Każdy krążek rozpłaszczyć, włożyć na środek dowolne owoce(truskawki, wiśnie,jagody)i formować jak knedle. Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. W garnku zagotować wodę a górę obwiązać gazą, gdy kluseczki wyrosną wykładać na gazę biorąc pod uwagę, że kluseczki jeszcze urosną. Gotować na parze pod przykryciem ok 8 minut. W tym czasie roztopić w rondelku margarynę. Gotowe kluseczki wyłożyć na talerz, polać margaryną i posypać cukrem. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 06.07.2012 13:08
ja poloewam koktajlem
jasiek 06.07.2012 13:08
ja poloewam koktajlem
kaja1991 29.03.2012 10:17
super przepis;)
lolajna7 08.12.2011 21:49
ja lubię polać margaryną (masełko lepsze ale nie mogę), posypać cukrem i taplać w tej margarynie z cukrem :)
lolajna7 08.12.2011 21:49
my też uwielbiamy a najbardziej dzieci
Anna133 28.11.2011 16:23
uwielbiamy kluski na parze
Anna133 28.11.2011 16:22
dawno ne robiłam
Emilia22 24.11.2011 17:58
smakowicie wyglądają
lolajna7 24.11.2011 17:35
jeśli ktoś ma życzenie może dodać 1 jajko zamiast mąki kukurydzianej a margarynę zastąpić masłem
lolajna7 24.11.2011 17:33
Kluseczki można zrobić także puste w środku, są równie pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat