Przepis i sposób przygotowania na: Wegańskie curry z ciecierzycą
Curry z ciecierzycy to:
- pomysł na szybki obiad bez mięsa,
- kolorowe danie jednogarnkowe,
- potrawa dla osób będących na diecie wege.
Jak przygotować curry z ciecierzycy?
1. Do garnuszka wlewamy 250 ml wody, zalewę z odsączonej ciecierzycy oraz kukurydzy. Dodajemy kostkę Bulionu warzywnego Kucharek. Zagotowujemy na małym ogniu i odstawiamy.
2. Papryki kroimy w paski, cebulę w paski, a pomidora sparzamy, obieramy i kroimy w ósemki.
3. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, a następnie dodajemy pozostałe warzywa. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym wywarem.
4. Dodajemy ciecierzycę, kukurydzę oraz pastę curry. Dusimy chwilę na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną, ale nie stracą koloru.
5. Na zakończenie dodajemy przecier pomidorowy oraz doprawiamy pieprzem i solą. Danie podajemy na gorąco posypane posiekaną natką pietruszki lub kolendry.