Wegańska zupa z brukselką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/4 sztuki
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • brukselka

    40 dkg
  • masło

    1 łyżka
  • olej

    2 łyżki
  • sól do smaku

    6 szczypta
  • Szafran nitki Prymat

    6 pręcików
  • natka pietruszki

    2 szczypty
  • ziemniak mały

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    2 sztuki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    3 szczypty
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 sztuka
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler umyć, obrać i pokroić w kostkę. Warzywa, liść laurowy, ziele angielskie umieścić w garnku zalać wodą tak aby wystawała ponad warzywa na około 4 cm i gotować. Pora dobrze wypłukać i pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni z masłem i jedną łyżką oleju smażyć pora, doprawić szafranem i chwilę dusić pod przykryciem na mniejszym ogniu. Następnie pora dodać do gotujących się warzyw. Brukselkę umyć, obrać przekroić na pół. Na rozgrzanej patelni z olejem smażyć brukselkę przez około 5 minut (aż trochę zmięknie) ciągle mieszając. Następnie brukselkę dodać do zupy, całość gotować, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i natką pietruszki. Zupę gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
AURELKA 15.09.2013 18:34
smaczna zupka
Róża1 02.07.2013 14:16
ja też lubię brukselkę:-)
Alex_M 29.04.2013 08:51
pyszna zupka!
Adam/ZUB3R 13.04.2013 17:14
smacznie wygląda
Joanna23 03.03.2013 09:52
ciekawa zupka
adelajda 29.11.2012 16:45
super zupka !
misia53 28.11.2012 11:12
świetna i pasuje do mojej diety
MAR3STA 20.11.2012 18:35
super zupka
caralajna 10.11.2012 08:26
mniam
mufinka79 08.11.2012 18:15
Lubię brukselkę :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat