Weekendowy budyniowiec a\'la luna

Weekendowy budyniowiec a\'la luna

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • margaryna

    3/4 kostki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    1 op
  • cukier

    3/4 szkl
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    2 szt
  • DODATKOWO:

  • budyń czekoladowy

    2 szt
  • mleko

    3 szkl
  • cukier

  • marmolada owocowa

  • wiórki kokosowe

    do formy
  • tłuszcz

    do formy
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta wymieszać posiekać i zgnieść na jednolite ciasto.
Ja użyłam formy babkowej szerokiej z wgłębieniem w środku.
Formę posmarować Kasią i posypać wiórkami kokosowymi.
Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt odpowiadający obwodowi formy o szerokości ok 15 cm.
Posmarować marmoladą i zwinąć w rulon. Ułożyć w okrąg dookoła formy.
Na środek położyć krążek ciasta odpowiedni do dna formy, posmarować marmoladą i wylać ugotowany w 1,5 szkl budyń czekoladowy z cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć całość aż po brzegi formy. Górę lekko posmarować rozpuszczoną Kasią.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st ok 50 min. Ciasto wyjąć I ugotować drugi budyń tak samo jak poprzednio na 1,5 szkl mleka. Wylać we wgłębienie ciasta (można udekorować jasnym budyniem) I zapiec ok 10-15 min. Ciasto wystudzić i udekorować pomarańczami.
Wspaniale smakuje podawane z cząstkami pomarańczy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

19.02.2016 20:07
smaczne ciasto

mela25

06.02.2013 08:25
smakowity

Małgorzata106

23.08.2011 19:16
super

Agnieszka_B

04.04.2011 14:25
Wygląda przepięknie i jestem bardzo ciekawa jak smakuje:)

eewelina

03.04.2011 20:03
Bardzo ciekawy przepis...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat