Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
3 szkl -
margaryna
3/4 kostki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier wanilinowy
1 op -
cukier
3/4 szkl -
jajko
1 szt -
żółtko jajek
2 szt -
DODATKOWO:
-
budyń czekoladowy
2 szt -
mleko
3 szkl -
cukier
-
marmolada owocowa
-
wiórki kokosowe
do formy -
tłuszcz
do formy
Przepis i sposób przygotowania Weekendowy budyniowiec a\'la luna
Ja użyłam formy babkowej szerokiej z wgłębieniem w środku.
Formę posmarować Kasią i posypać wiórkami kokosowymi.
Połowę ciasta rozwałkować na prostokąt odpowiadający obwodowi formy o szerokości ok 15 cm.
Posmarować marmoladą i zwinąć w rulon. Ułożyć w okrąg dookoła formy.
Na środek położyć krążek ciasta odpowiedni do dna formy, posmarować marmoladą i wylać ugotowany w 1,5 szkl budyń czekoladowy z cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i przykryć całość aż po brzegi formy. Górę lekko posmarować rozpuszczoną Kasią.
Piec w piekarniku nagrzanym na 180 st ok 50 min. Ciasto wyjąć I ugotować drugi budyń tak samo jak poprzednio na 1,5 szkl mleka. Wylać we wgłębienie ciasta (można udekorować jasnym budyniem) I zapiec ok 10-15 min. Ciasto wystudzić i udekorować pomarańczami.
Wspaniale smakuje podawane z cząstkami pomarańczy.
Komentarze (5)