Przepis i sposób przygotowania na: Wędzony łosoś z kozim serem na francuskim cieście z czerwonym pesto
Kroki postępowania
Do blendera wkładamy:
- suszone pomidory,
- 10 sztuk czarnych oliwek,
- 8 listków bazylii,
- ząbki czosnku.
Miksujemy około 8 minut aż do uzyskania jednolitej masy.
Płat ciasta francuskiego dzielimy na 8 równych części i przekładamy na blaszkę do pieczenia. Roztrzepujemy jedno jajko, którym następnie smarujemy pokrojone ciasto francuskie. Delikatnie nakłuwamy ciasto widelcem.
Następnie nakładamy przygotowane pesto i wkładamy jeszcze na około 2 minuty do piekarnika.
Na przypieczonych kawałkach ciasta francuskiego układamy łososia, a następnie kozi ser . Zapiekamy przez około 2 minuty.
Osoby, które lubią intensywny smak koziego sera, mogą go niezapiekać i dodać na już upieczonym cieście z łososiem. Przekąski będą miały wówczas intensywniejszy smak.
Dekorujemy bazylią i oliwkami.
Życzymy udanej zabawy karnawałowej :-)