Wędlinka z szynkowara

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwiczka wieprzowa

    1 sztuka
  • mięso mielone

    60 dag
  • czosnek

    3 ząbi
  • majeranek

    1 łyżeczka
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny

    1/4 łyżeczki
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • musztarda

    3 łyżeczki
  • papryka

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Polędwiczkę przeciąć na pół i posmarować musztardą, następnie zostawić na 2-3 godziny w lodówce. Do mięsa mielonego dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy dolać 1/2 szklanki zimnej wody i dokładnie wymieszać po wymieszaniu mięso najlepiej spróbować czy jest dobrze doprawione na słoność bo na ostrość na pewno jest wystarczające.
Mięso rozłożyć na foli spożywczej i ułożyć na nim polędwiczki tylko tak, aby pomiędzy nimi było mięso mielone, całość przy pomocy foli zwinąć jak roladę, folię zawinąć po bokach i ostrożnie umieścić w szynkowrze.
Zagotować wodę w dużym garnku i umieścić w nim szynkowar, następnie zmniejszyć płomień i tak gotować około 50 min.
Po ugotowaniu wystudzić i zostawić w lodówce na 12 godzin.
Ja źle umieściłam polędwiczki i w miejscach gdzie nie było pomiędzy nimi mięsa mielonego to w trakcie krojenia rozwalały się plasterki, ale przecięłam całość na pół rozdzielając polędwiczki i było ok.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iziona 22.05.2013 14:21
w mojej kuchni lubię.. , to zacznij używać bo warto
w mojej kuchni 22.05.2013 13:13
nie ma to jak domowe wędliny....mam szynkowar i jeszcze nie używałam....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat