Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędlina z szynkowaru

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 gram
szynka wieprzowa 1 kg
woda 20 ml
majeranek 1 łyżka
ząbki czosnku 3-4 sztuki
pieprz 2 małe łyżeczki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 25 gram

Porada

Peklosól daję 18g na kilogram mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Wędlina z szynkowaru

Fileta pokroić w kostkę 1x1cm. Szynkę wieprzową zmielić w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Do 20ml wody dodać sól i wymieszać. Dolać do mięsa, dodać majeranek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek i włożyć wymieszane mięso. Dokładnie zawinąć woreczek i zamknąć szynkowar. Odstawić do lodówki na 2dni. Po tym czasie parzyć dwie godziny w temperaturze 80stopni. Po dwóch godzinach schłodzić w zimnej wodzie i schować do lodówki na kilka godzin do dokładnego schłodzenia. Wyjąć wędlinę z szynkowara i zjadać :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 17.08.2015 10:01
apetyczna wędlinka :-)
w mojej kuchni 17.08.2015 08:09
smaczne jedzonko do zjedzenia
agaK. 16.08.2015 21:35
ja jestem zwolenniczką wędzonek, ale takiego też bym chętnie spróbowała.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak