Wędlina z szynkowaru

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z kurczaka

    500 gram
  • szynka wieprzowa

    1 kg
  • woda

    20 ml
  • majeranek

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

    3-4 sztuki
  • pieprz

    2 małe łyżeczki
  • sól peklowa

    25 gram
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fileta pokroić w kostkę 1x1cm. Szynkę wieprzową zmielić w maszynce do mielenia na grubych oczkach. Do 20ml wody dodać sól i wymieszać. Dolać do mięsa, dodać majeranek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Do szynkowara włożyć woreczek i włożyć wymieszane mięso. Dokładnie zawinąć woreczek i zamknąć szynkowar. Odstawić do lodówki na 2dni. Po tym czasie parzyć dwie godziny w temperaturze 80stopni. Po dwóch godzinach schłodzić w zimnej wodzie i schować do lodówki na kilka godzin do dokładnego schłodzenia. Wyjąć wędlinę z szynkowara i zjadać :)
Mama niejadka
Peklosól daję 18g na kilogram mięsa.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wacław 17.08.2015 10:01
apetyczna wędlinka :-)
w mojej kuchni 17.08.2015 08:09
smaczne jedzonko do zjedzenia
agaK. 16.08.2015 21:35
ja jestem zwolenniczką wędzonek, ale takiego też bym chętnie spróbowała.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat