Wędlina z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso gulaszowe z indyka

    90 dkg
  • pierś z kurczaka

    30 dkg
  • sól

    1 łyżeczka
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka
  • woda zimna

    150 mililitrów
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
  • papryka

    15 g
  • cukier puder

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, pozdejmować skórki
Kroimy w kostkę 1 x 1 cm, nie muszą być tak bardzo równo.
Skórki skręcić przez maszynkę na drobnym sitku dwa razy.
Przełożyć do miski skórki, mięso kurczaka, indyka dodać, paprykę, sól i sól peklową, wszystko dokładnie mieszamy.
Przykryć miskę z mięsem folią, odstawić do lodówki na całą noc.
W zimnej wodzie wymieszać, cukier, żelatynę, pieprz, mąkę , dolać do mięsa, dokładnie wyrobić, na jednolitą masę.
Umieścić w szynko-warze woreczek, nałożyć mięso, ciasno ubijając.
Zamknąć szynko-war, wstawić na 6 godzin do lodówki.
Po tym czasie umieścić szynko-war w garnku z zimną wodą, parzyć w temperaturze 80 stopni, 2 godziny.
Po sparzeniu, wstawić szynko-war do zimnej wody do wystudzenia.
Zimny szynko-war wstawić do lodówki na 12 godzin.
SMACZNEGO!!!!
adelajda
Wszystkie mięsa były ze skórą .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gibli 07.06.2014 17:08
mniam, zjadłabym kawaleczek)
magduś83 04.06.2014 23:05
Podziwiam efekt a ślinka leci
romanrafal 04.06.2014 18:59
apetyczne mięsko aż ślinka leci
Kejti 04.06.2014 00:12
Super mięsko :-)
teresa18 03.06.2014 19:35
Myślę że czas zainwestować w to urządzenie
Lidzia 03.06.2014 16:24
Moje smaki.
Smaczna_B 03.06.2014 15:36
też mam szynkowar , ale jakoś zapomniałam o nim , dziękuję z a przypomnienie i fajny przepis
Adam/ZUB3R 03.06.2014 12:53
wygląda smacznie
wwwiolka 03.06.2014 11:40
Bardzo fajnie wygląda.
Bernadeta1 03.06.2014 11:29
Ale pyszne mięsko i jeszcze domowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat