Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
wątróbka cielęca
800 g -
mąkaa
100 g -
olej do smażenia
5 łyżek -
białe wino
10 ml -
pomidory cherry
100 g -
ogórki kiszone
100 g -
marynowane papryki
150 g -
oliwa
2 łyżki -
natka pietruszki
1 gałązka -
świeży majeranek
1 gałązka -
pieprz
1 szczypta -
sól
1 szczypta -
pieczarki
300 cząstki -
cebula czerwona
100 g -
cebula
300 w kostkę
Przepis i sposób przygotowania Wątróbki cielęce podane z sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i marynowanej papryki
Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Jednocześnie na drugiej patelni podsmażyć białą cebulę i pieczarki, podlać białym winem, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec smażenia dodać przekrojone na pół pomidory cherry.
Czerwoną cebulę, paprykę i ogórki pokroić w cienkie paseczki (julienne), delikatnie wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek i posiekanej natki pietruszki.
Wątróbkę ułożyć na talerzach, osolić, posypać obficie pieczarkami z cebulą i pomidorami cherry. Podawać z sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i marynowanej papryki.
Komentarze (7)