Wątróbki cielęce podane z sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i marynowanej papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka cielęca

    800 g
  • mąkaa

    100 g
  • olej do smażenia

    5 łyżek
  • białe wino

    10 ml
  • pomidory cherry

    100 g
  • ogórki kiszone

    100 g
  • marynowane papryki

    150 g
  • oliwa

    2 łyżki
  • natka pietruszki

    1 gałązka
  • świeży majeranek

    1 gałązka
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieczarki

    300 cząstki
  • cebula czerwona

    100 g
  • cebula

    300 w kostkę
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon i pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie oprószyć mąką i usmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Jednocześnie na drugiej patelni podsmażyć białą cebulę i pieczarki, podlać białym winem, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Pod koniec smażenia dodać przekrojone na pół pomidory cherry.

Czerwoną cebulę, paprykę i ogórki pokroić w cienkie paseczki (julienne), delikatnie wymieszać z dodatkiem oliwy z oliwek i posiekanej natki pietruszki.

Wątróbkę ułożyć na talerzach, osolić, posypać obficie pieczarkami z cebulą i pomidorami cherry. Podawać z sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i marynowanej papryki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rutynka 11.03.2014 12:02
bardzo smaczne danie
Katarzyna99 21.05.2011 22:21
dobre!
szajba2 28.02.2011 15:42
bardzo lubię wątróbki a jakie są zdrowe
Mysiunia 16.01.2011 08:30
świetne danie! :)
Barbara55 02.11.2010 15:47
jeden z nielicznych ciekawych, smacznych przepisów pana roberta
rakow2 31.10.2010 15:55
bardzo ciekawe
ana00 08.09.2010 19:32
Jak to pięknie wygląda ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat