Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka wieprzowa z cebulą

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbka wieprzowa 500 g
cebula 3 szt
mąka 3 łyżki
przyprawa w płynie
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka wieprzowa z cebulą

Kroki postępowania

1
Wątróbkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry. Następnie plastry wątróbki układamy na desce do krojenia, przykrywamy woreczkiem (żeby nie pryskała) i lekko rozbijamy tłuczkiem.
Krok 1 - Wątróbka wieprzowa z cebulą foto
2
Rozbitą wątróbkę polewamy przyprawą w płynie
Krok 2 - Wątróbka wieprzowa z cebulą foto
3
Układamy w talerzu, posypujemy czosnkiem granulowanym.
Krok 3 - Wątróbka wieprzowa z cebulą foto
4
Odstawiamy na bok, w tym czasie cebule siekamy i smażymy na rumiano. Usmażoną cebule zdejmujemy z patelni, gdyż będziemy smażyć na niej wątróbkę. Wątróbki otaczamy w mącę.
Krok 4 - Wątróbka wieprzowa z cebulą foto
5
Smażymy na rozgrzanym oleju – koniecznie pod przykryciem.
Krok 5 - Wątróbka wieprzowa z cebulą foto
6
Gdy jedna strona jest już zrumieniona, wówczas obracamy na drugą.
Krok 6 - Wątróbka wieprzowa z cebulą foto
7
Wątróbkę solimy dopiero po usmażeniu. Podajemy z cebulką.
Krok 7 - Wątróbka wieprzowa z cebulą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak