Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie własnym

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Główne

wątróbka
500 gram
cebula biała
5 sztuk
czosnek
5 ząbków
olej do smażenia
mąka pszenna
do obtoczenia

Przyprawy

Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
kostka rosołowa

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie własnym

Kroki postępowania

1
Wątróbkę dokładnie płuczemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki średniej wielkości.
Krok 1 - Wątróbka w sosie własnym foto
2
Cebulę wraz z czosnkiem obieramy. Cebulę siekamy w wiórka a czosnek w kosteczkę. Wszystko dusimy na rozgrzanym oleju w głębokim naczyniu.
Krok 2 - Wątróbka w sosie własnym foto
3
Wątróbkę kolejno obtaczamy dokładnie w mące pszennej. Nie solimy jej aby nie stwardniała.
Krok 3 - Wątróbka w sosie własnym foto
4
Kiedy cebula jest miękka dodajemy do niej wątróbkę obtoczoną. Dusimy do momentu, aż mąka na wierzchniej stronie wątróbki "zginie". Dopiero wtedy przekręcamy.
Krok 4 - Wątróbka w sosie własnym foto
5
Kiedy wątróbka zmięknie zalewamy ją 0,5 litra wody w której rozpuszczamy kostkę rosołową. Doprowadzamy do zagotowania. Kolejno doprawiamy ją do smaku papryką, pieprzem oraz solą.
Krok 5 - Wątróbka w sosie własnym foto
6
Podajemy od razu po przygotowaniu np. z ziemniakami i kiszonymi ogórkami, które podkreślą smak.
Smacznego :)
Krok 6 - Wątróbka w sosie własnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 05.05.2016 09:42
musi być pyszna
IwonaKa 17.11.2014 21:53
uwielbiam wątróbkę
pestka 08.11.2014 17:26
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak