Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie słodko-kwaśnym
Jak smacznie przyrządzić wątróbkę drobiową?
- wymocz oczyszczone wątróbki drobiowe w mleku;
- wątróbka świetnie łączy się ze smakami: słodki, pikantnym, kwaśnym;
- nie sól wątróbki przed smażeniem! - stwardnieje:
- doprawiaj mięso, na koniec duszenia.
1. Wątróbki obieramy z błon i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na 20-30 minut.
2. Z papryczki pozbywamy się pestek i również kroimy w kosteczkę. Kroimy cebulę w piórka.
3. Rozgrzewamy olej na patelni. Następnie kładziemy odsączoną z mleka wątróbkę. Tutaj czas smażenia zależy końcowego efektu, jaki chcemy osiągnąć. Jeśli preferujemy wątróbkę mocno spieczoną to smażymy dłużej.
4. Dodajemy cebulę i chili.
5. Dolewamy passatę, cukier, paprykę mieloną i dusimy wątróbkę jakie 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, świeżo zmielonym - na koniec.
5. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego.