Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Wątróbka w sosie słodko-kwaśnym

5.0
(1)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym, to danie dla wielbicieli lekko pikantnych potraw. Najlepiej będzie smakować z ryżem. Dodatek cebuli i pomidorów nadaje wątróbce słodko-kwaskowy smak - stąd nazwa dania. Smacznego!

Składniki:

wątróbka drobiowa
600 gramów
mleko
1/2 litra
passata pomidorowa
150 mililitrów
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
do smaku
Sklep Prymat
cebula
2 sztuki
papryczka chili
1 sztuka
olej
1 łyżka
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat
szczypta
brązowy cukier
1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat

Porada

Nie sól wątróbki przed smażeniem ani w trakcie. Wątróbkę soli się na koniec obróbki lub tuż przed podaniem.

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka w sosie słodko-kwaśnym

Jak smacznie przyrządzić wątróbkę drobiową?

  • wymocz oczyszczone wątróbki drobiowe w mleku;
  • wątróbka świetnie łączy się ze smakami: słodki, pikantnym, kwaśnym;
  • nie sól wątróbki przed smażeniem! - stwardnieje:
  • doprawiaj mięso, na koniec duszenia.

1. Wątróbki obieramy z błon i zalewamy mlekiem. Zostawiamy na 20-30 minut.

2. Z papryczki pozbywamy się pestek i również kroimy w kosteczkę. Kroimy cebulę w piórka.

3. Rozgrzewamy olej na patelni. Następnie kładziemy odsączoną  z mleka wątróbkę. Tutaj czas smażenia zależy końcowego efektu, jaki chcemy osiągnąć. Jeśli preferujemy wątróbkę mocno spieczoną to smażymy dłużej. 

4. Dodajemy cebulę i chili.

5. Dolewamy passatę, cukier, paprykę mieloną i dusimy wątróbkę jakie 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem kolorowym, świeżo zmielonym - na koniec.

5. Dekorujemy natką pietruszki. Smacznego.

Wątróbka drobiowa w sosie słodko-kwaśnym to inna odsłona popularnej wersji wątróbki z cebulką i jabłkami. W tym daniu dominuje smak kwaśny - pomidory, słodki -cukier i cebula oraz ostry - papryczka chili. danie wyśmienicie smakuje z ryżem, posypane świeżą natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.09.2013 09:32
Świetny przepis
Ewa52 10.09.2012 08:24
super
Ewa52 10.09.2012 08:24
super
owca441 25.11.2011 17:39
ciekawe
kuklik 24.11.2011 09:45
apetyczne
Ania67 09.06.2011 14:00
ekstra
Katarzyna/kate1980 05.04.2011 19:47
super przepis
bejciu24 05.04.2011 18:19
musi być smaczna
agnieszka137 04.04.2011 23:45
pożywne danie
Mariusz10 04.04.2011 23:38
super zdjęcie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak