Wątróbka leśniczego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wątróbka cielęca

    30 dag
  • cebula

    1 szt
  • ogórek konserwowy

    1 szt
  • otarta skórka z cytryny

    3 łyżeczki
  • masło

    3 łyżki
  • śmietana 18-procentowa

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • bulion

    3 łyżki
  • owoc jałowca

    kilka szt. rozgniecionych
  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • wino czerwone wytrawne

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyścić z błon i pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać na patelni i obsmażyć wątróbkę ze wszystkich stron, wyjąć i przechowywać w cieple. Na pozostałym na patelni tłuszczu zrumienić cebulę, dodać ogórek, skórkę cytrynową, wino, jałowiec i bulion. Dusić chwilę, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać śmietanę, wymieszać a następnie chwilę gotować, doprawić pieprzem i solą. Sos połączyć z wątróbką. Podawać z bułką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 17.04.2015 07:26
ciekawy pomysł na wątróbkę
novita26 13.01.2012 16:04
fajna
Wanda6 01.09.2011 22:59
zawsze jakaś odmiana, warto wypróbować
agnieszka214 16.04.2011 06:27
fajne
AgaS10 11.02.2011 21:01
hihi i sreberka mu się jeszcze nie skończyły?
szajba2 01.01.2011 15:05
a leśniczy siedzi i zawija te sreberka ...
Kasia77 05.12.2010 17:19
ciekawy przepis
Pajecznik 22.11.2010 16:12
podchodze z bardzo dużym dystansem do wszystkich rzeczy zatytułowanych \"leśniczego\", \"gajowego\" itp., bo zazwyczaj nie mają one nic wspólnego z kuchnia myśliwską.
Anna189 11.08.2010 19:37
wątróbka dla leśniczego z cielęciny chyba z żubra
Barbara55 06.07.2010 13:29
zostawić leśniczego w spokoju

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat