Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka drobiowa z ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 250 gram
ryż 100 gram
cebula 1 średnia
masło 2 łyżki
bulion drobiowy 100 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
koperek 2 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mleko do namoczenia wątróbki

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka drobiowa z ryżem

Kroki postępowania

1
Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. W tym czasie ryż gotujemy na sypko.
Krok 1 - Wątróbka drobiowa z ryżem foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki.
W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę i podsmażamy.
Krok 2 - Wątróbka drobiowa z ryżem foto
3
Gdy będzie szklista dodajemy odsączone z mleka wątróbki i smażymy z każdej strony.
Krok 3 - Wątróbka drobiowa z ryżem foto
4
Następnie wrzucamy ugotowany ryż, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Mieszamy, przykrywamy garnek pokrywką i całość dusimy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Wątróbka drobiowa z ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 09.02.2015 08:20
Pyszna wątróbka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak