Warzywny sos z soczewicą Zewy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1,5 kg waga po oczyszczeniu
  • cebula

    3 szt duże
  • papryka czerwona

    2 szt duże
  • soczewica czerwona

    2 szk ugotowana
  • marchew

    3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    450 g
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 op
  • cukier

    250 g
  • miód lipowy

    100 gałązki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1,5 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1,5 łyżki
  • ocet 10 %

    1 szk
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Papryki umyć i usunąć gniazda nasienne, cebule i marchewki obrać i umyć.
W maszynce do mielenia mięsa na średnim sitku zmielić cukinię, paprykę i marchewkę a cebulę posiekać w rozdrabniaczu.
Wszystkie zmielone składniki umieścić w garnku, dodać ugotowaną soczewicę oraz cebulę a także pozostałe przyprawy ale bez octu i gotować od czasu do czasu mieszając 40 minut ( pod przykryciem ).
Po tym czasie wlać ocet i gotować 10 minut.
Sos przestudzić, rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić zakrętkami.
Na dno garnka ułożyć ściereczkę, wstawić słoiki, wlać na 3/4 wysokości słoików wodę i pasteryzowac 40 minut od zagotowania.
Zapasteryzowane słoiki wyjąć z garnka i wystudzić, schować w chłodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 20.10.2016 22:59
Dla mnie coś nowego ale bardzo apetycznego:)
mysza75 20.10.2016 10:42
pyszny sosik na zimę
Patrycja33 20.10.2016 10:16
smakowity przepis:)
Edith85 20.10.2016 09:46
Rewelacyjny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat