Przepis i sposób przygotowania na: Warzywny " Koszyk piknikowy"
Kroki postępowania
Warzywa ( marchew, cukinia, fasola szparagowa, papryka) usmażyć na patelni , zgodnie z instrukcją na opakowaniu , ostudzić.
Śmietanę wymieszać z jajkiem i wszystkimi przyprawami , na koniec dodać drobno pokrojony ser pleśniowy. Sos wstawić do lodówki.
Drożdże z cukrem rozpuścić w ciepłym mleku .
Mąkę posiekać z tłuszczem , zrobić dołek , wlać drożdże, jajko , wsypać sól i zarobić dość miękkie ciasto. Przykryć miską , aby nie obsychało i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Blaszkę ( 22 X 9 wysokość 7 cm.) smarujemy margaryną , posypujemy mąką.
Spód blaszki możemy wyłożyć tylko rozwałkowanym ciastem. Ja wykładałam już plecionką , ale tak będzie łatwiej a spodu i tak nie widać.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość max. 1/2 cm. i tniemy na 2 cm. paski .
Z ciasta robimy gęstą plecionkę i wykładamy boki blaszki , dobrze dociskając ciasto.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika i podpiekamy ciasto w 180 C ok. 20 minut, zdejmujemy papier i jeszcze chwilę podpiekamy spód.
Wyjmyjemy blaszkę . Na podpieczony spód nakładamy warstwę listków rukoli, następnie część ziemniaków z koperkiem , potem część warzyw. Lekko dociskamy i nakładamy następną warstwę ziemniaków i warzyw .
Całość polewamy sosem i szybko wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w 180 C ok. 50 -60 minut.
Życzę smacznego.