Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :)

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

boczniak
250 gram
cebula
1 sztuka
papryka
1 sztuka
marchewka
1 sztuka
brokuły
4 różyczki
czosnek
2 ząbki
seler
1 sztuka
pieczarki
3 sztuki
masło
3 łyżki
pieprz czarny
2 szczypty
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
imbir
1 szczypta
cynamon
1 szczypta
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 lulki
Sklep Prymat
papryka czerwona
1 łyżeczka
bulion
1 kostka
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :)

Kroki postępowania

1
W rondlu rozpuszczamy masło i smażymy na nim seler, marchewkę, cebulę z dodatkiem ulubionych warzyw ( ja dodałam paprykę, pomidora, brokuły i kilka pieczarek)- staramy się wszystko pokroić w słupki. Smażymy około 8 minut.
Krok 1 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto
2
Po tym czasie dodajemy pokrojonego w słupki boczniaka. Smażymy około 5 minut i zalewamy 1l bulionu z jednej kostki bulionowej.
Krok 2 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto
3
Do całości dodajemy wszelkie przyprawy i gotujemy po przykryciem 35 minut.
Krok 3 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto
4
Można zabielić zupę odrobiną mleka lub łyżeczką śmietany, ale to już komu jak w duszy gra. Smacznego :)
Krok 4 - Warzywno-grzybowe flaczki z boczniaka :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 24.11.2012 18:26
a boczniaki hoduję wbite na palach wbitych w ziemię, w sadzie :o) w tym roku dopiero na jesieni czyli teraz zaczęły się pojawiać. W następnym roku mam nadzieję owocniki pojawią się wcześniej
pacpaw 24.11.2012 18:24
boczniaki stają się coraz popularniejsze także taka zupka, nie może umknąć :o)
Maniek2 17.12.2011 08:46
super
caroline1983 05.12.2011 21:37
Uwielbiam boczniaki, a zupka tez jest super :)
Robert10 20.11.2011 11:06
świetny ten przepis-warty wypróbowania
Brigitte 16.11.2011 21:41
O proszę, a gdzie hodujesz grzybki?
pacpaw 16.11.2011 20:16
w tym roku zaszczepiłem boczniaka na kołkach - także za 2 lata może będą produkty na zupkę :o)
ziutula
ziutula 13.11.2011 08:11
ciekawa odmiana na flaki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak