Warzywa zapiekane pod beszamelem

Warzywa zapiekane pod beszamelem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    200 g
  • por (biała część)

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mleko 3,2%

    1 szklanka
  • sól

    do smaku
  • Pieprz biały mielony Prymat

    do smaku
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • brokuły

    200 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Warzywa zapiekane pod beszamelem

Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy. Pora kroimy w grube półtalarki. Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Opruszamy lekko solą i pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż zacznie bąblować. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak aby nie było grudek. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki ( około 30 minut).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Renataj 02.12.2013 19:08
Apetyczny pomysł.
magdziorka6 10.10.2013 19:06
pyszne warzywka
Ania321 10.10.2013 18:57
coś pysznego :)
Cranberry 10.10.2013 16:13
fajne warzywka
jasiek 10.10.2013 16:04
doskonałe na dzisiejsza kolację
iwi 10.10.2013 15:55
Racja przzepis jest super
treonina 10.10.2013 15:46
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat