Warstwowa sałatka śledziowa

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • marchew

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    2 szt
  • śmietana

    400 ml
  • majonez

    400 g
  • sól

  • matijasy

    1 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki i marchewki dokładnie myjemy, a następnie gotujemy w dużym garnku z osoloną wodą do czasu, aż ziemniaki będą miękkie (sprawdzamy nakłuwając widelcem). Następnie odlewamy wodę i pozostawiamy warzywa do wystygnięcia.

Ziemniaki obieramy ze skórki, marchewkę strugamy i ścieramy na dużych oczkach tarki.

Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki.

Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.

Śmietanę mieszamy z majonezem i wysmarowujemy dużą miskę porcją sosu. Układamy kolejno warstwy z 2 ziemniaków, 1 marchwi, ½ śledzi pokrojonych w kostkę, części cebuli i polewamy porcją sosu. Powtarzamy ten sam układ warstw jeszcze raz. Na koniec układamy trzecią warstwę ziemniaków, polewamy sosem i na wierzch ścieramy na tarce 2 jajka ugotowane na twardo (na ostrych oczkach do tarcia ziemniaków na placki).

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renataj 15.09.2014 08:54
Chętnie bym skosztowała:)
smakowita 07.07.2012 20:14
coś wspaniałego !
Łukasz15 14.03.2012 09:42
ale piękna i na pewno smaczna
rjustysia 26.10.2011 11:53
Bardzo ładnie wygląda :)
Koper 07.10.2011 23:53
klasyka :) może i ja się skuszę
cukiereczek 03.04.2011 18:47
wygląda bardzo apetycznie
jolaxa1 29.01.2011 20:46
musi byc pyszne
rosik93 05.12.2010 21:50
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat