Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki
sól
ROZCZYN:
1/3 kostki drożdży
1/2 szklanki wody
łyżka cukru
2 łyżki mąki
Farsz:
250 g pieczarek
250 g żółtego sera
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
sół, pieprz, oregano
filet z kurczaka 1 szt.
olej 3 łyżki
sos słodko-kwaśny

Przepis i sposób przygotowania na: Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Do większego garnka wsypujemy mąkę, szczyptę soli i wlewamy olej. W szklance robimy rozczyn i czekamy aż podwoi swoją objętość. Wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkujemy je na dwa duże prostokąty, które układamy na papier do pieczenia.

Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy.
Krok 1 - Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami foto
2
Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, zależy od wielkości. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach.

Ciasto nacinamy w następujący sposób: wzdłuż dłuższego boku z obu stron robimy kilka ukośnych nacięć, tak by na środku zostało ok. 6 cm ciasta niepociętego na farsz. Na tak przygotowanym cieście układamy farsz z pieczarek, następnie podsmażonego kurczaka, polewamy to keczupem lub sosem słodko- kwaśnym i posypujemy startym serem.
Krok 2 - Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami foto
3
Zaplatamy ciasto. Na zmianę przekładamy prawy – lewy. Pomiędzy paskami powinna zostać mała przerwa, aby kurczak mógł odparować podczas pieczenia. Warkocz pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok. 30 minut aż ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące. Smak warkocza przypomina smak pizzy. Można go podawać z sosem czosnkowym.
Krok 3 - Warkocz drożdżowy z serem, kurczakiem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

plocia 09.02.2014 16:27
Niam, rewelka !
Andrzej8 21.03.2013 09:10
rewelacyjnie wygląda
Katarzyna34 21.03.2013 08:39
mniam mniam wygląda rewelacyjnie wypróbuje na pewno
babajaga1969 20.03.2013 20:49
wyśmienicie wygląda
Wiesława1 20.03.2013 19:14
aż zgłodniałam.Pysznie wygląda
PaniMISIOWA 20.03.2013 17:15
dla mnie bomba!
leonowie 20.03.2013 17:12
pysznie, super przepis.
WiktoriaGotuje 20.03.2013 17:11
ciekawy pomysł
Luka Li 20.03.2013 16:36
Super pomysł!
ewka1978 20.03.2013 15:55
ale musi być pyszny
as28 20.03.2013 15:34
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak