Waniliowy budyń jaglany z truskawkami

Waniliowy budyń jaglany z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Budyń

  • kasza jaglana

    100 gram
  • mleko

    500 mililitr
  • miód płynny

    2 łyżka
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • sól

    1 szczypta

Dodatkowo

  • truskawki

    400 gram
  • miód płynny

    1/2 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę przepłukać, wsypać do rondelka z grubym dnem. Zalać 350 ml mleka, dodać szczyptę soli i gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie całe mleko i zrobi się miękka. W czasie gotowania kaszę kilkukrotnie przemieszać, aby się nie przypaliła. Ugotowaną kaszę lekko przestudzić dodać miód, miąższ z laski wanilii i zmiksować blenderem na bardzo gładki krem, stopniowo dolewając pozostałą porcję mleka. Truskawki umyć, osuszyć i pozbawić szypułek. Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, połowę zmiksować z miodem, drugą część rozgnieść widelcem lub drobno pokroić. Truskawki dodać do sosu. W szklankach lub pucharkach układać naprzemiennie porcję truskawek i budyniu. Udekorować truskawkami. Podawać od razu po przygotowaniu lub po wcześniejszym schłodzeniu. Smacznego!

Rady: Mleko krowie możecie zastąpić mlekiem roślinnym np. migdałowym lub kokosowym.
Gęstość budyniu możecie regulować dodając więcej lub mniej mleka.
Jeśli planujecie podać deser po wcześniejszym schłodzeniu, należy dodać nieco więcej mleka. Schłodzony budyń będzie miał gęstszą konsystencję.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

04.07.2017 14:49
Dziękuję ;)

Ewa Wojtaszko

04.07.2017 14:34
świetne zdjęcia i super deser :)

Ola1984

04.07.2017 14:24
Dziękuję, był przepyszny :)

Justi2401

04.07.2017 14:04
Świetny deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat