Waniliowo-mleczne szyszki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2%

    600 ml
  • cukier

    150 g
  • śmietana 30%

    200 ml
  • wanilia

    1 laska
  • ryż preparowany

    50 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Waniliowo-mleczne szyszki foto
Do rondla z grubym dnem wlać mleko i śmietankę, dodać cukier i laskę wanilii.
Krok 2 - Waniliowo-mleczne szyszki foto
Postawić na gazie, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować około 60 minut, co 10 minut mieszać, po 20 minutach wyjąć laskę wanilii. Gdy masa zacznie wyraźnie ciemnieć i gęstnieć należy jej pilnować i gotować do pożądanej konsystencji (po ostudzeniu tężeje).
Krok 3 - Waniliowo-mleczne szyszki foto
Do gotowej, ciepłej masy wsypać ryż preparowany i wymieszać łyżką.
Krok 4 - Waniliowo-mleczne szyszki foto
Lekko przestudzić, łyżką nabierać masę w wilgotne dłonie, formować kulki (lub szyszki ;) ) i układać na talerzu. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.
Krok 5 - Waniliowo-mleczne szyszki foto
Kulki ułożyć na talerzu lub w papilotkach i podawać

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 26.12.2013 12:59
Fajne szyszeczki
Alex_M 19.12.2013 15:57
zrobisz :) to były moje pierwsze ;) nie jest to mój smak dzieciństwa, ale wszędzie ich pełno więc i ja je musiałam zrobić ;)
Klausia 19.12.2013 13:44
bardzo lubię takie szyszki, ale nie wiem czemu jeszcze nie robiłam :D
adelajda 14.12.2013 14:42
smaki dzieciństwa :)
migotka28 07.12.2013 19:23
pyszności dzieciństwa
gosia56 06.12.2013 09:58
robię podobne
Mysiunia 06.12.2013 07:43
rewelacja! muszę takie zrobić :)
Alex_M 05.12.2013 19:41
wierzę, że tak :)
anemon 05.12.2013 18:33
Zupełnie o nich zapomniałam, muszę koniecznie zrobić, tylko nie wiem czy zrobię tak idealne w kształcie jak Ty.
Andrzej8 05.12.2013 18:24
super sprawa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat