Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe kokosanki z kardamonem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiórki kokosowe 400 g
jaja 4 sztuki
cukier puder 3-4 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Kardamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat szczypta

Porada

-Podane proporcje wystarczają na około 30 ciasteczek. -Jeżeli nie lubicie intensywnego smaku kardamonu spokojnie możecie go pominąć.

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe kokosanki z kardamonem

1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty sody.

2. Dodajemy żółtka, cukier, puder, cukier z prawdziwą wanilią i kardamon. Chwilę miksujemy na jednolitą masę. Następnie wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy.

3. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (musimy mocno ścisnąć, żeby się dokładnie skleiły). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15-17 minut (do zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zabcia117 23.12.2014 07:31
Pychotka :)
wwwiolka 22.12.2014 19:43
Bardzo fajny przepis.
Agata3 22.12.2014 17:30
super dodatek kardamonu :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak