Waniliowa bułka drożdżowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    30 dkg
  • drożdże

    5 dkg
  • mleko

    120 ml
  • cukier

    3 łyżek
  • cukier waniliowy

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • rodzynki

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże rozgnieść dodać do letniego mleka, dodać cukier oraz cukier waniliowy i część mąki (rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany). Odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Połączyć następnie z letnią mąką dodać masło, rodzynki i zagnieść ciasto.Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Przełozyć do formy i upiec na złoty kolor.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ada.la 06.02.2014 10:45
ciekawy smak
Pani Domu 18.01.2014 19:41
pięknie upieczona
Angelika10 18.01.2014 00:26
lubię takie ;)
Ada-Gaba 06.12.2013 13:05
wygląda apetycznie
anemon 28.11.2013 17:33
Lubię takie ładnie wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Ela15 06.11.2013 08:59
super wyrosła
Ewelina38 03.11.2013 18:24
świetnie Ci wyszła
Kulinarna Ja 26.10.2013 21:33
apetycznie wygląda!
olkaaa 19.10.2013 11:00
muszę spróbować
Janina 11.10.2013 14:47
Pyszności;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat