Przepis i sposób przygotowania na: Walewska do kawki ;)
Ciasto kruche:
* mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia zagniatami z 1 kostką masła na gładkie ciasto.
* dzielimy je na 2 równej wielkości placki, każdy smarujemy z wierzchu powidłami i pieczemu (ok. 10 minut - 170-180 stopni)
Masa bezowa:
białka z 4 jaj ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder (ok. 1,5 szklanki), dodatkowo dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej dalej ubijając. Gdy uzyskamy gęstą, stabliną masę wykładamy ją na upieczone placki ciasta kruczego i znowu pieczemy (ok. 15 minut w 150 stopniach, najlepiej z termoobiegiem aby bezę podsuszyć)przed pieczeniem można posypać migdałami.
Masa budyniowa:
miękkie masło miksujemy na biały krem (można dodać troszkę cukru pudru) i dodajemy małymi partiami ugotowany i wystudzony budyń. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej, puchatej masy
Składanie ciasta:
1 placek smarujemy masą budyniową i nakładamy drugi. Odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc aby masa stężała i ciasto się związało.
----------------------------------------------------------------------
Uwagi: powidła można zastąpić dżemem, marmoladą
masło można zastąpić w przypadku ciasta margaryną do pieczenia, w przypadku masy budyniowej podobnie sprawdza się masło roślinne, ja jednak wolę wersję z masłem bo nie czuć tego specyficznego posmaku margaryny.