Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walewska do kawki ;)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 2 kostki
mąka 2 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder 0,5 szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
powidła 1 słoiczek
migdały płatki 1 opakowanie
masa bezowa
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
budyń waniliowy 1 sztuka
mleko 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Walewska do kawki ;)

Moje ukochane ciasto :) zaczynajmy!
Ciasto kruche:
* mąkę, cukier wanilinowy, cukier puder, proszek do pieczenia zagniatami z 1 kostką masła na gładkie ciasto.
* dzielimy je na 2 równej wielkości placki, każdy smarujemy z wierzchu powidłami i pieczemu (ok. 10 minut - 170-180 stopni)
Masa bezowa:
białka z 4 jaj ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder (ok. 1,5 szklanki), dodatkowo dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej dalej ubijając. Gdy uzyskamy gęstą, stabliną masę wykładamy ją na upieczone placki ciasta kruczego i znowu pieczemy (ok. 15 minut w 150 stopniach, najlepiej z termoobiegiem aby bezę podsuszyć)przed pieczeniem można posypać migdałami.
Masa budyniowa:
miękkie masło miksujemy na biały krem (można dodać troszkę cukru pudru) i dodajemy małymi partiami ugotowany i wystudzony budyń. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej, puchatej masy



Składanie ciasta:
1 placek smarujemy masą budyniową i nakładamy drugi. Odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc aby masa stężała i ciasto się związało.

----------------------------------------------------------------------
Uwagi: powidła można zastąpić dżemem, marmoladą
masło można zastąpić w przypadku ciasta margaryną do pieczenia, w przypadku masy budyniowej podobnie sprawdza się masło roślinne, ja jednak wolę wersję z masłem bo nie czuć tego specyficznego posmaku margaryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 20.02.2014 11:02
Bardzo smaczne ciacho!
GOSIA18 02.07.2013 21:31
uwielbiam, ale dawno nie jadłam
sara1 02.07.2013 08:52
pyszne słodkości
agus198900 02.07.2013 07:57
przydałaby się akurat teraz w moim domku;)
Mniam 02.07.2013 07:19
Pewnie,że do kawki:)
Kasnaj 01.07.2013 21:57
bardzo lubię
Gracer 01.07.2013 21:52
wygląda znakomicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak