Wafelkowy deser

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada

    15 dag
  • masło roślinne

    200 g
  • słodka mleko

    250 ml
  • budyń śmietankowy

    5 łyżek
  • cukier kryształ

    4 łyżki
  • cukier puder

    4-5 łyżek
  • orzechy mielone

    1 łyżka
  • andrut

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z wydzielonego mleka odlewamy 1/4 szklanki, a pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem kryształem.
W zimnym mleku rozpuszczamy budyń, dokładnie mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko.
Gotujemy, aż masa będzie gęsta.
Odstawiamy gotowy budyń do ostudzenia.
Czekoladę siekamy, wsypujemy do rondelka i stawiamy na gaz, ciągle mieszając do całkowitego stopienia się.
Masło - miękkie - ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i nie przerywając ucierania porcjami dodajemy ostudzony budyń i rozpuszczoną czekoladę.
Całość ucieramy na gładki krem, dodając do niego mielone orzechy.
Kremem smarujemy wafle układając jeden na drugim.
Ostatni wafel pozostawiamy na razie pusty - przyciskamy delikatnie deseczką i wstawiamy do lodówki celem zestalenia.
Gdy wafle i masa będą już zastudzone górny wafel smarujemy cieniutko pozostałym kremem i posypujemy czekoladą w proszku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krzysztof42 04.01.2012 14:03
chętnie bym zjadł
agata1722 07.06.2011 20:50
jem u bratowej dobry
SmacznaPyza 20.10.2010 09:54
ja nie robię, ale często robi moja Teściowa - bardzo smaczne
ewelina/bunia 24.09.2010 17:14
dawniej moja mam robiła
Emilia21 15.08.2010 08:24
świetny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat