Składniki
Kalkulator jednostek
kg
kostka
gr
gramów
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Masa mleczna:
-
masło 82%
150 gramów -
mleko w proszku
1 szklanka -
cukier
1 łyżka -
mleko
60 mililitrów
Masa orzechowa:
-
orzechy laskowe
150 gramów -
orzechy laskowe mielone
2 łyżka -
masło 82%
100 gramów -
kakao
1 łyżka -
krem czekoladowo-orzechowy
150 gramów
Składniki dodatkowe:
-
wafle tortowe
2 sztuki -
gorzka czekolada
50 gramów
Sposób przygotowania
Masa mleczna:
Mleko zagotować razem z cukrem i ostudzić. Masło utrzeć mikserem na biały puch, dodać mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksować, do uzyskania jednolitej masy.
Masa orzechowa:
Orzechy laskowe posiekać, podprażyć na suchej patelni. Masło zmiksować razem z nutellą i kakao, dodać posiekane orzechy laskowe, a także te zmielone.
Wafle w moim wypadku przekroiłam na pół i w ten sposób przekładałam: na jedną połówkę wyłożyć masę orzechową i przykryć drugą połową. Wyłożyć masę mleczną, przykryć jeszcze jedną połówką wafla. Wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Komentarze (0)
Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Nie masz konta? Zarejestruj się