Wafelek

Wafelek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2 szklanki
  • cukier

    2 szklanki
  • cukier waniliowy

    16 gram
  • Kwas cytrynowy Prymat

    do smaku
  • margaryna

    120 gram
  • wafle tortowe

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wafelek

Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo małym ogniu około 1,5-2 godziny aż mleko zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy i zacznie gęstnieć.

Pod koniec gotowania dodajemy troszeczkę kwasku cytrynowego i jeszcze chwilę gotujemy.

Zdejmujemy z ognia , dodajemy margarynę i mieszamy aż się rozpuści.

Jak lekko przestygnie to masą smarujemy wafle tortowe i przekładamy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

bietka 24.10.2013 20:49
Kuchenka ja kupuję wafle w sprawdzonym sklepie, nigdy nie robią się miękkie
Katarzyna/kate1980 09.10.2013 19:27
świetny smakołyk do kawy
Kuchenka 05.10.2013 22:14
jakich wafli użyłaś, mi dość często wychodzi guma bo wszystko rozmięka...
fotoviderek 04.10.2013 07:24
Wafelek domowy najlepszy :)
Konczi 03.10.2013 15:57
fajny wafelek
Beatris 03.10.2013 15:40
Wafelki z taką masą smakują nam najbardziej.
everay 03.10.2013 14:34
lubię to! :)
pajbek 03.10.2013 13:40
Lubię takie :-)
Adamorek 03.10.2013 13:29
doskonały wafelek
Megg 03.10.2013 13:25
super przepis na wafel, muszę go wypróbować :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat