W całości domowe mini burgery z kotletem z kaszy jęczmiennej - imprezowa przekąska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bułki

  • mąka razowa

    0,5 kubka
  • mąka pszenna

    1,5 kubka
  • drożdże

    1 łyżeczka suchych
  • sól

  • cukier

    1 łyżeczka
  • migdały

    1 łyżka
  • zakwas do żurku

    3 łyżki
  • woda

    1/4 kubka
  • KOTLECIKI

  • kasza jęczmienna

    1 woreczek
  • jajko

    2 sztuki
  • pieczarki

    8 sztuk
  • papryka czerwona

    1/4 sztuki
  • cebula

    1 średnia
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    do panierowania
  • Dodatki:

  • szynka parmeńska

  • rzodkiewka

  • roszponka

  • majonez

  • olej rzepakowy

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - W całości domowe mini burgery z kotletem z kaszy jęczmiennej - imprezowa przekąska foto
Zaczynamy od upieczenia bułek.
Wymieszać drożdże z 1/4 szklanki wody, zakwasem na żur, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić na 15 minut aby ruszyły.
Po 15 min dodać mąkę pszenną i razową, migdały, 2 łyżki oleju rzepakowego i sól. Dobrze zagnieść ciasto. Odstawić w misce pod przykryciem szmatki na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Następnie uformować bułeczki (nieduże, można podsypywać mąką pszenną aby nie przyklejały się do rąk) i odstawić na blaszce pod przykryciem szmatki na około 30 min. Następnie piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia.
Krok 2 - W całości domowe mini burgery z kotletem z kaszy jęczmiennej - imprezowa przekąska foto
Pieczarki, cebulkę i paprykę podsmażyć na oleju rzepakowym do zarumienienia, posolić, popieprzyć.
Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu. NAstępnie wyciągnąć, wystudzić i wymieszać z podsmażonymi wcześniej pieczarkami z cebulką i papryką. Doprawić do smaku. Wbić jajka i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (wylany na wysokość około 0,5cm). Usmażyć na nim kotleciki uformowane z kaszy jęczmiennej, opanierowane w bułce tartej. Wyciągać i kłaść na papier aby nadmiar oleju w niego wsiąkał.
Krok 3 - W całości domowe mini burgery z kotletem z kaszy jęczmiennej - imprezowa przekąska foto
Bułeczkę przekroić. Jedną połowę posmarować majonezem, drugą ketchapem. Między połówki włożyć rzodkiewkę, roszponkę,szynkę parmeńską zwiniętą w rulonik. Na bułkę ułożyć kotlecika z kaszy jęczmiennej zawinięty w kawałek sera żółtego. Wszystko nabić wykałaczką aby się nie rozpadło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 25.01.2014 16:18
Polecam jest pyszny
gosia561 14.01.2014 20:44
Fajnie podane
marcia7 26.12.2013 19:05
Bardzo fajna odmiana na imprezę
gosia561 27.11.2013 00:00
Świetny pomysł
Jastinka 22.10.2013 12:58
smakowy pomysł
Stenka 08.07.2013 09:08
dobry przepis
Cynowa_Beata 01.07.2013 16:32
Ja też robię takie domowe, ale męża na jęczmienne kotleciki chyba nie przestawię :)
jerzy3 01.07.2013 15:52
fajna przekąska chociaż tak bardzo nafaszerowany,że pewnie ciężko się je
angelika14 01.07.2013 15:18
zaintrygował mnie kotlet z kaszy jęczmiennej, więc na pewno wypróbuję
magdziorka6 01.07.2013 14:34
super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat