Przepis i sposób przygotowania na: W całości domowe mini burgery z kotletem z kaszy jęczmiennej - imprezowa przekąska
Kroki postępowania
Wymieszać drożdże z 1/4 szklanki wody, zakwasem na żur, łyżeczką cukru i odrobiną mąki. Odstawić na 15 minut aby ruszyły.
Po 15 min dodać mąkę pszenną i razową, migdały, 2 łyżki oleju rzepakowego i sól. Dobrze zagnieść ciasto. Odstawić w misce pod przykryciem szmatki na około 1 godzinkę do wyrośnięcia. Następnie uformować bułeczki (nieduże, można podsypywać mąką pszenną aby nie przyklejały się do rąk) i odstawić na blaszce pod przykryciem szmatki na około 30 min. Następnie piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia.
Kaszę jęczmienną ugotować wg przepisu na opakowaniu. NAstępnie wyciągnąć, wystudzić i wymieszać z podsmażonymi wcześniej pieczarkami z cebulką i papryką. Doprawić do smaku. Wbić jajka i dobrze wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (wylany na wysokość około 0,5cm). Usmażyć na nim kotleciki uformowane z kaszy jęczmiennej, opanierowane w bułce tartej. Wyciągać i kłaść na papier aby nadmiar oleju w niego wsiąkał.