Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cielęcina
1,5 kg -
czosnek
3 ząbki -
sól
- - -
majonez
1 szklanka -
oliwa
1/2 szklanki -
sok z cytryny
2 łyżki -
kapary
2 łyżki -
ostra musztarda
1 łyżka -
czosnek
1 ząbek -
wino białe wytrawne
1 szklanka -
Pieprz czarny mielony Prymat
- - -
tuńczyk kawałki w oleju
300 g -
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Przepis i sposób przygotowania Vitello tonnato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym
W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką Prymat oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem Prymat.
Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, pokryć sosem tuńczykowym, przybrać oliwkami i listkami bazylii.
Komentarze (10)