Vitello tonnato, czyli cielęcina w sosie tuńczykowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cielęcina

    1,5 kg
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    - -
  • majonez

    1 szklanka
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • kapary

    2 łyżki
  • ostra musztarda

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • wino białe wytrawne

    1 szklanka
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • tuńczyk kawałki w oleju

    300 g
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z solą. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ponacinać mięso i w każde nacięcie włożyć po plasterku czosnku. Cielęcinę włożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piec 2-2,5 godz.

W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką Prymat oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem Prymat.

Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, pokryć sosem tuńczykowym, przybrać oliwkami i listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 18.03.2017 11:39
http://www.doradcasmaku.pl/aktualnosc/2331/sezon-na-wielkanocne-miesiwa.html
Pani Domu 02.08.2012 07:33
warto wypróbować
Pani Domu 02.08.2012 07:33
pyszności
Cikakameku 31.07.2012 13:33
wygląda super!
Adamorek 27.04.2011 22:41
sporo roboty
berys18 10.12.2010 07:14
a gdzie teraz można kupic cielęcinę?
Barbara55 15.10.2010 15:28
poważna sprawa
MAŁGORZATA108 02.07.2010 16:00
Raczej podałabym to danie na obiad, jak na kolację wygląda strasznie obficie.
Ela20 10.05.2010 22:07
Nygdy nie jadłam, a zapowiada się smakowicie.
Iwusia 03.05.2010 11:45
robię cos podobnego ... jest pycha ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat