Vermont Sourdough

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    150g typ 650
  • woda

    190 g
  • zakwas żytni

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    750g typ 650
  • woda

    450 g
  • sól

    1 łyżka
  • mąka żytnia

    100 żurkowa
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Vermont Sourdough foto
Pierwszego dnia wieczorem nastawić zaczyn: wymieszać 150 g mąki z 190g wody i 3 łyżkami zakwasu (dokarmionego ok. 10-12h wcześniej). Przykryć i odstawić.
Krok 2 - Vermont Sourdough foto
Rano dnia następnego zaczyn wymieszać z resztą składników (oprócz soli). Zagnieść ciasto i odstawić na godzinę.
Krok 3 - Vermont Sourdough foto
Następnie dosypać sól, ponownie zagnieść i odstawić na 2 godziny.
Krok 4 - Vermont Sourdough foto
Po tym czasie lekko zagnieść, przełożyć do formy. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny (ja odstawiłam na 3). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni przez 40 minut.
Krok 5 - Vermont Sourdough foto
Chleb postawić na kratce i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy można kroić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 08.01.2014 17:53
pyszny chlebek
Alex_M 05.10.2013 12:02
dziękuję za miłe słowa :) zachęcam do wypieku pieczywa na zakwasie :)
fotoviderek 05.10.2013 09:12
Ale kusisz tym swojskim pieczywem :)
caralajna 05.10.2013 07:43
wyszedł naprawdę profesjonalnie :)
IwonaDD 04.10.2013 15:12
chlebek idealny
wyattearp 04.10.2013 14:21
po prostu chleb
Kasia35 04.10.2013 14:11
ciekawa nazwa
Gracer 04.10.2013 12:42
super chleb
Łucja 04.10.2013 12:40
uwielbiam takie chleby :)
migotka28 04.10.2013 12:14
dziwna nazwa ale wygląda bardzo smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat