Przepis i sposób przygotowania na: Vanilla cold coffee
4 łyżki bardzo zimnej wody
300 ml bardzo zimnego mleka
2-4 łyżeczki cukru pudru (ilość cukru zależy od własnych upodobań)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego z prawdziwą wanilią
syrop czekoladowy do deserów
przyprawa z młynka \"karmel z wanilią\"
sposób przygotowania: Do wysokiego naczynia wlewamy zimną wodę, dodajemy cukier i kawę - miksujemy spieniaczem do mleka albo mikserem aż powstanie bardzo gęsta piana. Dodajemy ekstrakt i jeszcze chwilę miksujemy. Uzupełniamy dobrze schłodzonym mlekiem. Dwie schłodzone w lodówce wysokie szklanki polewamy syropem czekoladowym - lejemy go cienkim strumieniem po wewnętrznej ściance szklanki jednocześnie ją okręcając. Następnie rozlewamy do szklanek przygotowany napój - wlewamy na środek szklanki żeby nie spłukać syropu. Wierzch posypujemy przyprawą \"karmel z wanilią\" i podajemy od razu.