Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Uszka z grzybami wigilijne z barszczykiem czerwonym

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

farsz

grzyby suszone
50 g
cebula
1 szt mała
jaja
1 szt
jajko
1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
masło klarowane
1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna
1/4 łyzeczki

ciasto

mąka pszenna
200 g
jaja
1 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
woda letnia
1/4 szklanki

Barszcz czerwony

buraki czerwone
400 g
woda
1 litr
Liść laurowy suszony Prymat
2 szt
Sklep Prymat
ziele angielskie
2 szt
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
1/2 łyżeczki
Pieprz biały mielony Prymat
1/4 łyżeczki
serwatka
0,750 ml
śmietana
3 łyżki
mąka
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami wigilijne z barszczykiem czerwonym

Kroki postępowania

1
Przygotować wszystkie składniki. Grzyby opłukać i zamoczyć na noc. Gotować na małym ogniu do miękkości grzybów. Odlać wodę z grzybów i wyłożyć na sitko aby ociekły.
Krok 1 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
2
Włożyć do rozdrabniacza i zmiksować
Krok 2 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
3
Pokroić drobniutko cebulę i podsmażyć na maśle .Dodać grzyby rozdrobnione i dusić.
Krok 3 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
4
Jedno jajko ugotować na twardo i drobniutko pokroić .
Krok 4 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
5
Dodać do grzybów i wszystko wymieszać, przyprawić pieprzem i solą ,na końcu wbić surowe jajko ,wymieszać , wystudzić.
Krok 5 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
6
Z podanych składników na ciasto wyrobić ciasto , rozwałkować cieniutko .pokroić na kwadraciki i nakładać przygotowany farsz.
Krok 6 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
7
Sklejamy brzegi złożone po przekątnej . Następnie zlepiamy przeciwległe rogi i otrzymujemy tradycyjne uszka.
Krok 7 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
8
Wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy od wypłynięcia 3-4 minuty.
Krok 8 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto
9
Podajemy z czerwonym barszczem. Ze składników podanych na barszcz przygotować wywar z serwatki i wody , dodać buraczki pokrojone i przyprawy ., gotować na wolnym ogniu. Buraczki wyjąc a część można zetrzeć na tarce i dodać do barszczu .Przyprawić i zagęścić śmietaną.
Krok 9 - Uszka z grzybami  wigilijne z barszczykiem czerwonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 03.01.2016 18:57
smakowity barszczyk, idealny
jagoda5913 01.01.2016 13:42
a ja różnie podaję uszka ,czasem z czystym barszczem czerwonym , a czasem z jarzyna mi startymi na tarce.
Wacław 01.01.2016 11:05
mój ulubiony barszcz :-)
IKrakowianka 01.01.2016 10:41
takie są najlepsze!
Maridka19 01.01.2016 08:36
Pyszny barszczyk
halina17 31.12.2015 23:38
Ja uszka podaję z czystym barszczem czerwonym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak