Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z grzybami

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 70 g
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej 2 łyżki
Ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka
olej 1 łyzeczka
sól 1 szczypta
woda 1/3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby umyć, zalać wodą na noc. Następnie ugotować. Ostudzone drobno posiekać (moja mama zawsze mieliła w maszynce na dużych oczkach) Cebulę drobniutko posiekać w kosteczkę. Przesmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać grzyby, smażyć chwilę razem, doprawić solą i pieprzem czarnym mielonym. Wymieszać i ostudzić.
Krok 1 - Uszka z grzybami foto
2
Ciasto: mąkę ze szczyptą soli zalać ciepła wodą z olejem, wyrobić ciasto, rozwałkować na cienki placek, pokroić w kwadraty. Nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać uszka. Wrzucić na osolony wrzątek, gotować 1 minutę od wypłynięcia. Odcedzić.
Krok 2 - Uszka z grzybami foto
3
Uszka z grzybami najlepiej smakują z barszczem czerwonym
Krok 3 - Uszka z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 14.02.2014 17:17
uwielbiam nie tylko od święta
Róża1 03.01.2014 13:23
pyszne , nie tylko w Wigilię:-)
gosia56 03.01.2014 09:41
super danie
Katarzyna59 01.01.2014 09:42
bardzo smakowite
Ola1young 31.12.2013 10:19
pyszne nie tylko w wigilie
pierniczkowo 31.12.2013 09:51
przepyszne :)
Aannkaa82 30.12.2013 21:31
Bardzo apetycznie wyglądają :)
Czarnula87 30.12.2013 18:22
wigilijne bardzo lubię
Klausia 30.12.2013 15:22
dobre uszka to podstawa, przepis do wypróbowania :)
bogusia19 30.12.2013 13:49
też robie taki
dodi 30.12.2013 13:18
mój ulubiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak