Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

uszka do barszczu

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

grzyby suszone 25 dag.
woda 2 litry
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka pszenna 40 dag.
olej 1 łyżka
mąka pszenna do podsypania
woda ok.0.5 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: uszka do barszczu

Kroki postępowania

1
Z maki ,wody i oleju zagnieść ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto.Pokroić je w paski a następnie w kwadraty.
Krok 1 - uszka do barszczu foto
2
Grzyby namoczyć na około 12 godz. w 2 litrach wody.Następnie ugotować je w tej same wodzie w której się moczyły z dodatkiem soli.Ugotowane odcedzić.Przekręcić przez maszynkę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na kwadraty z ciasta kłaść farsz.Sklejać dokładnie uszka.
Krok 2 - uszka do barszczu foto
3
Gotować we wrzącej,osolonej wodzie.Podawać z czerwonym barszczem.
Krok 3 - uszka do barszczu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 05.03.2013 09:21
super smaczie wygladaja
mic 25.12.2012 20:09
ja robię bardzo podobnie uszka, domownicy uwielbiają i dużą ilość w barszczu ich zjadają. Henryko przecięź tu jest wszystko napisane, a mistrzowie by nie polecili przepisu gdzie brakuje danych, o co to czepianie?
Henryka2 24.12.2012 18:56
Ile grzybów?! Ile mąki?! Jak zwykle.
Klausia 24.12.2012 16:19
Uszka są super! :)
Bogusiaz 24.12.2012 13:13
smaczne
parysek10 24.12.2012 11:38
super, uwielbiam
Patrycja25 24.12.2012 10:58
dobre
Rafał10 24.12.2012 10:33
widzę uszka już zrobione, my robimy za jakieś parę godzin :)
gosia1988 24.12.2012 09:54
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak