uszka do barszczu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby suszone

    25 dag.
  • woda

    2 litry
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • mąka pszenna

    40 dag.
  • olej

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    do podsypania
  • woda

    ok.0.5 (przegotowana)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - uszka do barszczu foto
Z maki ,wody i oleju zagnieść ciasto aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Stolnicę posypać mąką.Rozwałkować ciasto.Pokroić je w paski a następnie w kwadraty.
Krok 2 - uszka do barszczu foto
Grzyby namoczyć na około 12 godz. w 2 litrach wody.Następnie ugotować je w tej same wodzie w której się moczyły z dodatkiem soli.Ugotowane odcedzić.Przekręcić przez maszynkę.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Na kwadraty z ciasta kłaść farsz.Sklejać dokładnie uszka.
Krok 3 - uszka do barszczu foto
Gotować we wrzącej,osolonej wodzie.Podawać z czerwonym barszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dianix 05.03.2013 09:21
super smaczie wygladaja
mic 25.12.2012 20:09
ja robię bardzo podobnie uszka, domownicy uwielbiają i dużą ilość w barszczu ich zjadają. Henryko przecięź tu jest wszystko napisane, a mistrzowie by nie polecili przepisu gdzie brakuje danych, o co to czepianie?
Henryka2 24.12.2012 18:56
Ile grzybów?! Ile mąki?! Jak zwykle.
Klausia 24.12.2012 16:19
Uszka są super! :)
Bogusiaz 24.12.2012 13:13
smaczne
parysek10 24.12.2012 11:38
super, uwielbiam
Patrycja25 24.12.2012 10:58
dobre
Rafał10 24.12.2012 10:33
widzę uszka już zrobione, my robimy za jakieś parę godzin :)
gosia1988 24.12.2012 09:54
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat