Uszka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • pieczarki

    0,5 kg
  • boczek

    15 dag
  • cebuli

    1 sztuka
  • bułki tartej

    1/2 szklanka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • woda

    3/4 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

CIASTO
Wsypać mąkę i wlać wodę, wyrobić ciasto tak by odchodziło od miski (w razie czego mozna dodać wody lub mąki).
FARSZ
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać pieczarki pokrojone w plastry oraz cebule.
Wszystko chwile dusić aż wyparuje woda.
Odstawić do wystygnięcia. Potem farsz zmielić i dodać bułkę tartą. Wyrobić.
Ciasto podzielić na porcję. Z rozwałkowanej porcji wykrajać koła pożądanej wielkości. Nałożyć farsz i skleić jak pierogi,
a potem na małym palcu skleić dwa brzegi.
Można odrazu ugotować lub zamrozić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wiola592 08.01.2012 16:23
TAKA ILOŚĆ TO SUPER WYŻERKA;)
Justyna Jussstiii 26.11.2011 10:05
super
[email protected] 26.11.2011 00:42
niezłe
1j1o1l1a1 25.11.2011 15:57
:) pracochłonne..trzeba by już na Wigilię zacząć robić :)
agnieszka137 24.11.2011 15:49
tak wigilijnie zapachniało...:)
gosia47-47 24.11.2011 15:42
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat